Bienvenidos a la web de la Falla Plaza del Pilar

ARTISTA DE LA 50 FALLA DE ESPECIAL




Josep Lafarga s´estrena en la Plaça en el millor moment, després d´un any plé d´exits i en l´experiència de la seua ampla trajectòria.


Naixcut a Cullera el 1965, estudià Arts i Oficis i ingressà en el Gremi d’Artistes Fallers de València en 1988, amb les màximes puntuacions d’eixa promoció. 

L´aprenentatge el va realitzar a partir dels 17 anys, en els tallers de Vicent Luna, José Simó “Blasco” i en els germans Colomina, a més de com ell díu: “Tindre una permanent obsesió per aprendre cada día més”.

Destacat en la escultura i la pintura, ha obtés importants guardons en el món de les falles, tant en la ciutat de València com en atres pobles de la provincia.

Les primeres Falles pròpies

Desprès d’unes primeres falles infantils per a donar-se a conèixer en La Bega-Cullera (1985 i 1986), Jose Lafarga va aconseguir un any desprès el primer premi de falles infantils de Cullera per a la mateixa comissió. El guardó, juntament amb l´aconseguit en falles grans e infantils eixe mateix any a Tavernes de la Valldigna, li servix de trampolí d’una carrera professional jalonada de triomfs en els anys següents.

En 1989 guanya el primer premi a Cullera amb la falla Cerimònies per a la comissió Sant Antoni de la Mar seguit del primer premi de la secció especial d’Alzira amb la comissió de Camí Nou (què somnía el xiquet?, 1990). 

Premis a la gana

Conta en tres premis més a Cullera (1992, 1994 i 2001) i a partir de la introducció de les seccions, al mateix, obté el “doblete” en 2003 en la secció primera (Anem a fer la mar, en Plaça Mongrell) i en la secció segona (Ajuntaments, Quines coses? En el Raconet), així com el primer premi de la secció especial en el Raval els anys 2004 i 2007, i primer premi secció primera en La Bega 2008.

El seu palmarés es completa amb altres 7 primers premis: Tavernes de la Valldigna anys 1988,1989 i 2004 y quatre a Silla (1989, 1990, 1991, 1992), a mes de tindre sempre les seues falles en llocs d’honor.

En els últims anys ha treballat com especialista en pintura i escultura per a molts artistes entre els quals figuren Vicent Llácer, Lázaro Chuecos i fent bona la faena de Josep Sanchis al colaborar en la escultura i ser responsable de gran part de ella i de la pintura en les falles de secció especial de Denia (2 anys) Gandía (2 anys) i Alzira (2 anys) de les que aquest artesá aconseguix 5 primers premis.

La seua trajectòria no acaba a les falles. Ha dissenyat i realizat decorats per a obres teatrals, per a televisions locals, per a locals de oci i de negocis (parcs temátics, certamens firals i tot tipus de empreses), ambientacions per a les fires de sant Joan, setembre i Nadal. Les figures i ambientacions dels museus de la piratería del segle XVI ,museu del Arroç y torre del Marenyet de Cullera entre atres treballs


Ninots Indultats

En 1996 Josep Lafarga i Palomares aconseguix una fita en la seua trajectòria profesional en guanyar elNinot Indultat de les falles de València amb “L’Espantall” per a la falla Cadis-Denia, el primer any que feia falles al Cap i Casal. El Gremi d’artistes fallers també ha indultat el seu grup “Cruella de Ville i els 101 dàlmates”.

De les seues mans han eixit, a més, quatre ninots indultats a Cullera corresponents als anys 1994, 2000, 2003 i 2004 i un altre a Tavernes de la Valldigna, un millor ninot de secció especial en Gandia any 2007 i millor ninot secció primera Cullera 2008.


Treballs a València

A la ciutat de Valencia ha plantat Cuba-Literat Azorin(1ªA) en 1997, Cadis-Denia en 1ªB (1996-1997) i en 2ªA (2000-2002). En la mateixa falla plantà falles de 1ªA els anys 1998-1999-2003-2006. L´any 2005 fa Barraca-Espadán també en 1ªA (Tercer premi). 

En l’any 2008 Josep Lafarga i Palomares col.labora amb Pedro Santaeulalia per a la falla Nou Campanar fent-se carrec de la pintura de tota la escenografía i de nombroses figures que composaven el remat i els centros de la falla.

Planta en San Vicente –Periodista Azzati i Padilla en la Secció 1ª A aconseguint el Primer Premi iPremi d’interés turístic de les falles de València, rebent el nomenament com artista revelació de l’any per la revista “falla crítica”.

Per al exercici 2008-2009 accepta il.lusionat el que es sens dubte a hores d’ara el major i més desitjat repte de la seua carrera: Treballar per a la falla de la Plaça del Pilar.

Tant ell com el seu equip tenen posades totes les seues facultats per a tornarli a la comisssió tota la confianza que li han dipositat.